Tablica ogłoszeń

Praca w regionie

Lokalny Samorząd

Kino w Lubaniu

Nadchodzące wydarzenia

Osiemnaście nowych mieszkań socjalnych w Gryfowie

Burmistrz Gryfowa Śląskiego Olgierd Poniźnik, oddał własnie do użytku mieszkańców osiemnaście nowych mieszkań socjalnych o wysokim standardzie. Wszystkie lokale wyposażone są w kompletnie urządzone łazienki, toalety, kuchenki, zlewozmywaki oraz ogrzewanie. Adaptacja budynku w których powstały mieszkania, kosztowała 2 mln zł, z czego blisko połowa tej kwoty to dotacja z Banku Gospodarstwa Krajowego.

Jeszcze nowe, pachnące świeżością, bez mebli i bez lokatorów, ale już za kilka dni zostaną zasiedlone przez 18 rodzin. Mowa o nowych mieszkaniach socjalnych, które powstały w wyniku przeprowadzonego przez władze Gminy Gryfów Śląski remontu budynku w Uboczu.

Obiekt jest już gotowy, jest po odbiorach, jest już pozwolenie na użytkowanie mówi z dumą Burmistrz Gryfowa Śl. Olgierd Poniźnik.

Samorządowiec dodaje, iż odbyło się już losowanie mieszkań. Klucze do osiemnastu lokali trafiły w ręce szczęśliwych mieszkańców. Dwa lokale Gmina zostawiła w rezerwie na wypadki losowe.

– Mieszkania są wyposażone w dobrym standardzie. Każde z mieszkań posiada łazienkę, w której jest prysznic zabudowany, jest umywalka, jest bojler i toaleta. W kuchni jest kuchenka elektryczna, zlewozmywak i możliwość podłączenia już od razu pralki. Są też zainstalowane punkty świetlne – tłumaczy Burmistrz PoniźnikWiększość tych ludzi, którzy dostali te mieszkania przyszło podziękować, bo się nie spodziewali, że będą one w takim wysokim standardzie.

 

Mieszkania powstały w nieużywanym od wielu lat obiekcie przy biurowcu w Uboczu. Mieszkańcy do dyspozycji mają także parking.
Za jedną z wad tych mieszkań może być uznawane ogrzewanie elektryczne, jakie w nich jest zamontowane. Burmistrz Poniźnik przyznaje, iż dla niektórych rodzin utrzymanie takiego mieszkania może rodzić zbyt duże koszty, dlatego z przyszłymi lokatorami jeszcze przed podpisaniem umów zostały przeprowadzone rozmowy. Mieszkańcy zapewniali, że nie będą mieli z tym problemu.

Cała inwestycja pochłonęła dwa miliony złotych a Gmina uzyskała na to zadanie 45% dotacji z Banku Gospodarstwa Krajowego.

Źródło: SP/ Lwówecki.info

Leave a Reply